Back to All Events

William Kentridge Opening Eye Film Museum

Deze zomer keert de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge terug naar Eye Filmmuseum. In 2015 schenkt William Kentridge het werk Ten Drawings for Projection (1989-2011) aan het filmmuseum. Deze tien animatiefilms zorgen voor zijn grote doorbraak in de internationale kunstwereld en vormen de nieuwe tentoonstelling in Eye. Het uitgangspunt van deze animaties zijn houtskooltekeningen die hij overtekent, weer uitgumt en daarmee in beweging zet. Hiermee belicht hij de bewogen geschiedenis van Zuid-Afrika.

Zie hoe zijn werken refereren aan de vrijlating van Nelson Mandela, het bloedbad van Sharpeville en de afschaffing van Apartheid. Stap in zijn filminstallatie met historische filmfragmenten uit de Eye-collectie en bewonder de kolossale wandtapijten waarop landkaarten en karakters uit zijn films zijn afgebeeld.

πŸ‘‰ Tijdens de gratis openingsavond op zondag 2 juni verzorgt EXPOSED het programma:

β˜… HF Young: The Dark Edition β˜…
Kom liggen in een van onze bedden, laat je ogen wennen aan het donker en geef je over aan Rosalie Wammes. In een verduisterde zaal presenteren we samen met HF Young een speciaal programma voor iedereen die zich wilt β€˜resetten’ om zich vervolgens helemaal open te kunnen stellen voor William Kentridge's Ten Drawings for Projection in Eye Γ³f zijn theater werk tijdens het Holland Festival.

β˜… Dada Masilo β˜…
Ze doet de klassieke balletdanseres op spitzen vergeten. De Zuid-Afrikaanse danseres en choreograaf Dada Masilo staat bekend om haar unieke en innovatieve interpretaties van klassieke balletten. Hiervoor won zij de Next Generation Prins Claus Prijs in 2018. Zie hoe Masilo in Eye een van deze stukken ten uitvoer brengt. Dit wil je niet missen! Lees haar verhaal op: https://medium.com/@ycreate.

β˜… Artist Talk β˜…
Elke kunstenaar heeft z’n eigen maakproces. Raquel van Haver (beeldend kunstenaar), Sivan Beemhaar (eigenaar modelabel Afriek) en Miriam Pienneman (oprichter Township Film School I.AM.) komen vertellen over het maakproces van hun werk en de representatie van (Zuid-)Afrika in kunst, met Clayde Menso als moderator!

β˜… Creatief als Kentridge β˜…
De animatiefilms van Kentridge bestaan uit vele houtskooltekeningen die continu veranderen: tekenen, gummen, vervagen en weer opnieuw tekenen. Ervaar zelf dit maakproces en maak een stop motion-film met je eigen houtskool creaties!

β˜… Oedipus bier β˜…
We verwelkomen je natuurlijk weer met een heerlijk biertje van Oedipus Brewing.

Binnenkort meer updates over ons programma!
eyefilm.nl/kentridge